New for 2020 29th Annual Commercial Building Awards Winners Presentation - Watch Now

Excellence Awards

Scansa Construction Ltd.

The pre-engineered metal building is a combination of office / retail areas and a workshop area. Total building size is 1,752 square metres and there are two units. The second floor is the current head office for Scansa Construction. Design details include glass fronts to offices, a large boardroom, full kitchen, open concept administration area, custom furniture and occupancy lighting controls. The workshop area is 605 square metres and houses five garage bays, a five tonne bridge crane and a full in-ground service pit. It also has a welding area, tool storage and comfort areas for workers, kitchen, office and locker room. The main floor retail area is the current location for VI Rentals. At 608 square metres it has a front office and back tool rental storage, full kitchen and outdoor steam cleaning bay. Green Initiatives include that the building was built to ASHRAE 90.1 2010 for zone 4 – metal buildings.

Holiday Inn Express & Suites Victoria

This 80-room Holiday Inn Express & Suites was the first to open in Canada with the Holiday Inn Express brand’s new formula design solution.

The 50,000 square foot hotel is a five storey wood building with 335 surface and underground parking spaces. The hotel is a part of Westridge Landing Centre, a mixed-use residential and commercial community that includes 68,000 square feet of retail and offices and 63 residential rental apartments.

Continue reading

Union Club of British Columbia

This signature 1912 building is of significant heritage value to Victoria and the Province of BC. It underwent a painstaking restoration of the exterior building envelope. All work was carried out in accordance with the Standards and Guidelines for the Conservation of Historic Places in Canada.

Major items include the complete rebuild and seismic upgrade of the prominent and character-defining major cornice assembly, including the replacement of missing components. Other badly damaged terracotta components such as balustrade pieces and window headers were replaced using original manufacturing processes, with repair and upgrade of underlying defective details to prevent recurrence of problems related to water ingress. Minor defects were repaired in situ using specialised, historically appropriate products and specially trained personnel. Major structural repair of the library wing was undertaken, involving removal, rebuild and seismic anchoring of all brick and terracotta cladding to current standards. Green features include reuse and upgrade of existing brick and terracotta cladding elements with seismic and building envelope upgrades in order to enhance the building’s overall longevity and durability.

Island Community Mental Health

The project involved the complete renovation of the building’s exterior envelope including a new rain-screen cladding system and new windows. The building, which was designed as head offices and trade school for the Mental Health Association, was experiencing severe staining as well as water ingress and mould issues. For the sake of the health of the occupants and visitors, it was necessary to reconstruct the exterior.

Green Initiatives include the durable fiber cement stucco on a rainscreen assembly, which will extend the life of the building by a good 50 years. Re-use of the existing building was another benefit, and prevented the bulk of the materials used in its construction from entering the landfill. New windows will increase the insulation value and energy conservation over the original aluminum units. Removing sources of water ingress and the growth of mould and mildew on the interior and in the walls improves the interior air quality of the building significantly.

Royal Bay Secondary School

The vision for the Royal Bay Secondary School is that of a vibrant, modern, high-tech educational centre that fosters community spirit. The school’s 12,000 square metres support 800 students from grades 9 to 12, with flexibility for future expansion, and include a 350-seat theatre, an athletic track and an artificial turf field.

Unique design features include the Neighbourhood Learning Centre, which houses Westshore Parks and Recreation programming, a large conference room, a rooftop basketball court, an outdoor science area and numerous project spaces where students can work independently. The commercial teaching kitchen run by students serves lunches and caters to the rentals in the NLC.

Royal Bay Secondary School is targeting LEED® Gold Certification, and follows the provincial Wood-First Act with the extensive use of wood in wood feature walls, soffits and millwork. Through use of efficient systems and fixtures, heat recovery and LED lighting, the building has been designed to consume 62 per cent less energy and 33 per cent less water than an equivalent new building.

Westhills YMCA/YWCA Langford Aquatic Centre

The aquatic centre is a partnership between the Westhills Land Corporation, the YMCA/YWCA and the City of Langford. This five storey, 75,294 square foot facility houses a 25 metre, five lane lap pool, a lazy river, warm water therapy pool and two waterslides. The facility also includes a gymnasium, health and fitness facilities, youth centre, a number of multipurpose spaces, and a licensed child care program. Lease space in the building includes a public library, music conservatory, and offices.

The project was designed with both passive and active green systems. Green initiatives include the use of low VOC, natural, renewable, post-consumer and long-life materials, exhaust air heat recovery which extracts heat from the pool hall for hot water and heating, air and water heat pumps and low flow fixtures with electronic metering for efficient water consumption. The annual natural gas use reduction compared to a conventional pool heating system is the approximate equivalent of taking over 180 cars off the road for a year.

Ashley Furniture

The previous building footprint of the Six Mile Furniture building was an L- shape. This layout did not provide a continuous street wall which is needed to add interest and help define the Western Gateway Corridor edge. The intent of the addition was to give the existing buildings a facelift by filling in the space between the L- shaped footprint, re-configure the parking, incorporate sensitive landscaping, upgrade the boulevard frontage and provide an opportunity to enhance the street experience through interesting contemporary architectural design. Green initiatives include the incorporation of architectural, mechanical, electrical and landscape environmental sustainability initiatives. Drought tolerant trees, shrubs and grass, rain water treatment, reflective roofing membrane to reduce heat, low E double pane windows, low VOC paints and adhesives, low flow plumbing fixtures, heat pumps, led hi bays, occupancy sensors, exterior lighting controlled by photocell and daylight sensors.

Dominion Rocket

The Dominion Rocket is extensive renovation of the historic Dominion Hotel. Now 97 micro-apartments above 13,000 square feet of retail, the Dominion Rocket offers modern design and convenience set against the backdrop of Victoria’s storied past and the hotel’s unique Edwardian architecture. While each 160 to 425 square foot apartment includes a wall-mounted bed, custom built-in closets and furniture, kitchenette, full bathroom and high-efficiency storage, the Rocket’s common spaces offer a kitchen/dining room, entertainment lounge, and coffee bar, in addition to the historic lobby, atrium, and cabaret.

Much of the work restoring the Dominion Rocket was to meet current standards of life safety, energy efficiency and building code compliance. The upper four residential floors of the Dominion Hotel were completely remodeled, while the commercial common spaces were restored to their original historic condition. Many of the building operating systems were replaced, a new fire and security system was installed to include CCTV, the elevator operating system and cab interior were updated, all intended to add new economic life to a 100 year old heritage building.

Victoria Floating Seaplane Terminal

This 5,000 square-feet floating terminal is the first new building in the highly regulated Victoria Inner Harbour in 30 years and is the centerpiece of the harbour and city.

The two-storey building was brought in by tugboat after a 90 kilometre journey from Bamberton where it was constructed. The building’s glass and wood structure captures the flavour of West Coast modern architecture. Its sloping profile and green-roof is planted with hardy, colourful plants to enhance the sightlines in the harbour. Concrete floors, paneled fir ceiling with laminated wood beams and exposed air ducts give the building’s interior an industrial and West Coast vibe, while the huge windows provide amazing views of the harbour and the city.

The new terminal boasts many environmental and sustainable features including regionally made and manufactured core products, high efficiency heat pump systems, green roof and solar panels. Other important benefits of this project include a reduction in noise pollution by establishing operations further away from the downtown core, improved viewing and sightlines of the Inner Harbour and reduced taxiing time for seaplanes, which reduces exhaust volumes and fuel consumption costs.

Uptown Place

Uptown Place is a Build Green Silver two-phase 76-unit residential development located in the growing Uptown region of Victoria. It contains oversized windows that accentuate the outdoor views of Mt. Douglas and Swan Lake to the east and the setting sun in the west. West coast cedar siding and soffits were placed on the exterior to promote a continuous west coast modernist aesthetic. Every home on the main level has a self-contained patio, yard and own front door creating a townhouse feel that lessens the insular condominium building feeling and enhances the interaction with the streetscape and neighbours.

Uptown Place contains additional details that promote environmentally sensitive building practices and green lifestyles. To lessen the impact on the stormwater system, there are five strategically located rain gardens that circumnavigate both buildings. An apple tree was protected and resident-only community garden was built in order to increase local food production. Lastly, a secure bicycle room with a workbench was installed in the underground parkade to encourage cycling on the nearby Galloping Goose Trail and Lochside Regional Trail.

Lord Harley

This building was built in the 1970’s. It is a 112 unit purpose-built apartment building. The owner that built it still owns it today and they gave the building a face lift by removing the dated Mansard roof, installing new cladding with rain screen, replacing the windows and installing a new energy efficient boiler that does the domestic hot water as well as hot water heat. It has been an excellent improvement to the neighbourhood.

The Clive

The Clive is a three-storey LEED certified rental apartment building in the Oak Bay Village neighbourhood of Victoria. The 17-unit building achieves a number of programmatic, urban design, and sustainability targets while it respects the scale and historic mixed commercial/residential typology of the Village. Improvement and beautification of the pedestrian and street frontage on Oak Bay Avenue results in a more appropriate transition from the commercial centre of the Village to the residential periphery, and the replacement of a dated, inaccessible apartment building with a new energy efficient and accessible LEED certified building.

Located on a previously developed infill lot, the project is situated within walking and cycling distance to many amenities. Features include at grade, weather protected bicycle storage and car share memberships for all units, on-site storm water management in a native landscape bioswale and exterior shading devices on the southern facade mitigate solar gains and augment the energy efficiency of the building.

Connect with us, get the latest.

Delivered to your inbox

Submit your email address to receive announcements for nominations, event registration and winners.

Victoria Real Estate Board

3035 Nanaimo Street, Victoria, BC, V8T 4W2
Tel: (250) 385-7766 Fax: (250) 385-8773
Email: commercial@vreb.org

Historically speaking

The Commercial Building Awards were started in 1991 by a group of REALTORS® who were concerned that commercial development within the Greater Victoria area was not receiving the recognition it deserved.

The Commercial Building Awards competition is recognized among architects, builders and developers and the real estate community as a prestigious event dedicated to the advancement of excellence in construction and design. Because of its success, the Victoria Commercial Building Awards program is now being emulated by various real estate boards throughout BC and across Canada.

The Commercial Division of the Victoria Real Estate Board is dedicated to advancement in quality developments and to encouraging a better environment within our community and is proud to sponsor this annual competition.

×