New for 2020 29th Annual Commercial Building Awards Winners Presentation - Watch Now

2015

Midtown Court

Midtown Court uses quality finishing to create a Class A office, retail and warehouse
space. Built on an infamous site in Victoria this new development leads the way
for the redevelopment of the Burnside-Gorge area. With 100,000 sq. ft. of mixed
use space, the building covers eight stories plus one level of underground parking.
Exterior finishes of glazing and granite paneling provide a clean modern feel. Building
amenities include a daycare, common 40 seat boardroom, gym, change and shower
rooms. The building is currently being certified as LEED Silver. Its unique green
features include solar heating, high efficiency cooling, recycled rain and ground
water for flushing of toilets and irrigation, high efficiency lighting, low emissivity
window glazing and dry, secure bicycle storage.

Hope Centre

Hope Centre in Sooke’s downtown core is a mixed-use development made possible
through a partnership between the Society of Saint Vincent de Paul of Vancouver
Island and the M’akola Housing Society. The project maximizes land use and density
in its urban location. The Centre includes 3,122 sq. ft. of commercial space and 14,982
sq. ft. of residential space which provides 25 units of affordable housing for at-risk
youth. A number of local First Nations artists are featured in two commissioned art
pieces in the building. Various sustainable and energy conserving initiatives were
incorporated such as ENERGY STAR® windows with low emissivity coatings, a
large overhang on the main floor to reduce solar gain in the summer months, low
maintenance factory painted fibre cement siding and storm water detention provided
on-site to retain water and minimize water run-off during heavy rain.

McCauley Lodge

The McCauley Lodge redevelopment replaced a building that was in service from
1906 through the mid-70’s. The building is classified as a group home and is
compliant to the current VIHA standards. The building was modeled using the LEED
checklist and BOMA BEST® guidelines. Sustainable elements include a north/south
building orientation that allows for passive solar gains in winter and solar cooling in
summer, a 90 per cent high efficiency condensing boiler with radiant panel heating,
individual control and hot water tanks and an energy efficient LED and T-8 lighting
system with occupancy sensors in staff rooms and washrooms. The building now
operates at 27 per cent less than original simulated model. The building envelope
consists of an air-tight exterior, triple glazed windows with 13% opening, R26 wall
insulation value and R40+ roof insulation.

CARSA UVic

CARSA is a world-class venue with more than 190,000 sq. ft. (the equivalent of three
football fields) of floor space to house training, recreation, research and learning
facilities. CARSA was built to LEED Gold standards and includes technologies to
reduce water consumption by 40 per cent (this represents approximately 7.5 million
liters of drinkable water each year). The venue derives half of the energy needed
for cooling and heating through a geothermal system which will save 340 tons of
emissions per year. Extensive use of natural light reduces the facility’s dependency
on artificial lighting, and low volume and natural ventilation systems reduce the need
for air conditioning. LED lighting fixtures are installed throughout and over 100 new
bike spaces are provided in the parkade. UVIC will also plant 282 trees as part of the
project. The entire facility including the high performance gym is accessible to people
with disabilities (CanAssist) and will provide customized technologies, programs and
services for people from across the disability spectrum.

District of Highlands Community Hall

The new District of Highlands Community Hall is a versatile and elegant facility
aimed at serving the needs of Highlands residents. The District is a rural
municipality, and as such site servicing is minimal. To lessen the reliance on the
municipal infrastructure, the building makes use of green initiatives such as roof top
solar panels, a heat recovery unit and electrical occupancy sensors. Site drainage
is accommodated by a ground level garden storm water retention system, which
doubles as an attractive landscape feature. The building provides a measure of
emergency self-sufficiency by means of on-site water storage and an emergency
generator. Large building overhangs provide protection from summer heat loading
and winter rainfall. Concrete floors, pre-finished non combustible cladding panels
and metal standing seam roofing were incorporated in an understated manner so
the Hall will last well into the future.

Public Safety Building

The new four bay state-of-the-art fire hall includes a four-storey hose tower, a twostorey
administration wing, four future suites and a large training ground. The rocky
site has been carved away to set the fire hall into the tiered landscape which allows
second floor access from the tiered parking lots. The hall’s exterior is clad in clear
cedar, Swiss pearl, metal panel, Extira, brick and architectural finished concrete.
The four automated bays have coloured concrete radiant heat floors and storefront
windows from the floor to the vertical grain fir ceiling. The building houses multiple
offices, locker rooms, a fitness room, sleep rooms, an association room, a kitchen,
climate controlled turnout gear room, shop, a laundry facility and a large multipurpose
meeting room. Notable systems include an automated audio visual call out
alarm system, facility lighting controls and access control.

Aura Townhouses

Nestled between green fields and picturesque valleys, the Aura Townhouses offer the
best of country “village” life combined with a modern, urban style. Three clusters of
five units back on to each other and create a house-like form that faces all directions.
A unique colour palette identifies the individual homes, and the unit clusters are
spun at different angles to create a random character. As all the parking is surface,
it was important to visually control the space through the use of carports which
cover over 50% of the stalls. This feature also creates a scale transition between
unit groups. The project is BUILT GREEN® to EnerGuide 80 standards and features
efficient gas fired hot water tanks, rain screen exterior wall systems, durable
hardiplank siding for easy-care maintenance, engineered wood truss roof system and
large double glazed ENERGY STAR® vinyl windows.

4 Mile Estates

4 Mile Estates is a 23 unit townhome development in View Royal. Phase one
introduced a wall of townhouses that separate the interior of the site from the busy
roadway. These units have a front door and deck facing the street with a garage off
the rear. The entrance leads into a paved courtyard that is primarily open space with
parking. The courtyard is framed by two, four unit blocks that are created by backing
the units onto each other. Phase two consists of eight modern townhouses. 4 Mile
Estates is located close to parks, pathways, amenities and beach access.

Village Walk

Village Walk’s exterior architecture offers contemporary appeal with traditional
influences that remain true to the neighbourhood’s historic surroundings. The
four-storey landmark building features progressive building technologies and was
designed and built to BUILT GREEN® Canada standards. The high quality exterior
consists of a combination of brick, concrete, wood, metal cladding and glass with
open air balconies and patios. Green initiatives include triple-glazed low emissivity
thermally-broken aluminum clad Pella wood windows, rain gardens that surround
the exterior to collect unused storm water, in-floor radiant heating, ENERGY STAR®
appliances and electric vehicle charging stations in the underground parking area.

The Speed Street

The Speed Street – Brizo 19 design is driven by its context. The site is at the end of a
dead end street which was once residential but is now surrounded by service and
industrial developments. The design needed to provide a visual terminus for the street
and establish an appropriate relationship to the neighbouring properties. The solution
was to set the building at a 45 degree angle to the street and back the building into
the corner of its lot. The first three levels look out from the corner while the top two
floors face out on all sides and use the roof below as deck space. The building offers
lofts, condos and townhomes close to amenities and downtown.

Station Street Apartments

Station Street Apartments is a 94 unit rental building situated at the nexus of Jacklin
Road and Station Avenue in the municipality of Langford. The project responds to the
growing demand for rental properties in the Capital Regional District area. Station
Street Apartments offer the luxuries and conveniences of a condo lifestyle with
high quality amenities that include an elegant lobby, state of the art fitness centre
and secured bicycle storage. The project has studios and one and two bedroom
apartments with in-suite laundry, stainless appliances, extra large balconies and
spacious storage rooms.

Herons Landing

Herons Landing is Greater Victoria’s first purpose-built rental apartment building
in almost 30 years. This privately funded, six storey, wood frame, 104 unit building
achieved BUILT GREEN® Platinum status. Herons Landing was designed with the
future in mind – many repairs and maintenance are possible without the need to
disturb the building envelope. Windows can be replaced from the inside of the building
and are above the energy efficiency standard for Victoria. Other green initiatives
include additional insulation in the exterior of the building to increase the energy
efficiency, LED lighting in all common areas with motion sensors and photo cells, LED
parking lighting with dimming motion sensors and two vehicle charging stations.

Tall Tree Physiotherapy Clinic

This single storey, 4,982 sq.ft. physiotherapy clinic and ceramics studio complements
the existing services provided by Mattick’s Market. Designed by LEED accredited
professionals, this project incorporates a wide range of sustainable features as
fundamental components of its central concept. Its curvilinear “V” shape was
conceived to minimally disturb existing mature trees, while its granite rock cladding
utilizes materials local to the site. The monolithic roof is comprised of cross laminated
timber, harvested and manufactured in BC. The project has an EnerGuide 89 rating
and includes a variety of supplementary sustainable components. The interior of
the building features recycled content materials and low VOC finishes, LED lighting
on dimmers, energy efficient HVAC heat recovery, programmable control for HVAC
and low flow fixtures. Exterior sun shading, operable windows for natural ventilation
and an optimized pan configuration for daylight and views decrease the building’s
dependence on active heating and ventilation systems, while the integration of new
rain gardens into the existing landscaping decreases storm water run-off.

The Roundabout Square Commercial Building

The Roundabout Square Commercial Building offers 3,400 sq.ft. of high visibility
retail space and is a modern and aesthetically pleasing update to the commercial
offerings of Brentwood Bay’s main village core. One of the region’s original villages,
the walkable main core was in need of some commercial revitalization as the face
of Brentwood Bay continued to change. Roundabout Square is part of a phased
development, and as such, the exterior finishes with cedar accents, natural
stone features and a natural, elegant colour scheme were selected to maintain
the continuity of the existing aesthetic. Unique features include concrete tilt-up
construction (used to match the look of an existing adjacent building), two storey
clerestory windows to maximize light and cedar arbour details to add interest.

Jim Pattison Lexus & Jim Pattison Toyota

Victoria’s Jim Pattison Auto Group’s new flagship dealership is a three storey Toyota
dealership and a two storey Lexus dealership. The 75,000 sq. ft. building is clad in
glass and metal panels. As many as 30 cars can be showcased through 22 foot high
showroom windows that look out onto the corner of Finlayson and Douglas Streets.
A full height glazed opening car “spine” on the third floor displays up to ten cars
parallel to Finlayson Street. The dealership includes an enclosed two lane service
drive through and 32 state-of-the-art service bays, the majority of which are located on
the third floor. A mezzanine in the showroom sits above three new car delivery bays
and provides an aerial view of the showroom from the cafe and administrative offices.
The creative design takes full advantage of the sloping site, and allows easy access to
parking spaces and the automatic car wash located on the roof of the building.

2950 Jutland

2950 Jutland Road is a six storey Class AA office and retail building that sits on the
water’s edge on the Selkirk Waterfront. The building features curved architecture,
robust and high quality materials and an expansive glass curtain wall which
showcases stunning views of the Gorge Waterway. The main floor features retail
space and the upper floors accommodate office space and a pedestrian bridge
which connects to an adjacent building. Building amenities include underground
parking, secure bicycle storage and change facilities. This project is targeting LEED
Gold certification. The most notable green feature is the ocean loop exchange
system. This underwater geothermal system uses the water temperature from the
Gorge Waterway to aid in the heating and cooling of the building. Automatic blinds
work in conjunction with a solar sensor and are integrated with the building’s HVAC
system to help the building use less energy.

Connect with us, get the latest.

Delivered to your inbox

Submit your email address to receive announcements for nominations, event registration and winners.

Victoria Real Estate Board

3035 Nanaimo Street, Victoria, BC, V8T 4W2
Tel: (250) 385-7766 Fax: (250) 385-8773
Email: commercial@vreb.org

Historically speaking

The Commercial Building Awards were started in 1991 by a group of REALTORS® who were concerned that commercial development within the Greater Victoria area was not receiving the recognition it deserved.

The Commercial Building Awards competition is recognized among architects, builders and developers and the real estate community as a prestigious event dedicated to the advancement of excellence in construction and design. Because of its success, the Victoria Commercial Building Awards program is now being emulated by various real estate boards throughout BC and across Canada.

The Commercial Division of the Victoria Real Estate Board is dedicated to advancement in quality developments and to encouraging a better environment within our community and is proud to sponsor this annual competition.

×